Tettiläisenä veteraaneja kuntouttamassa

01.11.2017
Tettiläisenä veteraaneja kuntouttamassa

Suoritin työelämään tutustumispäiväni (TET) Salvan kuntoutusosastolla. Se päivä oli silmiä avaava ja hyödyllinen sekä yleisen tietouden että henkilökohtaisen kuntoutuksen kannalta. Sain seurata, mitä kaikkea fysioterapeuttien ja toimintaterapeuttien työhön kuuluu - ja sepä olikin mittava kattaus monipuolista ammattitaitoa vaativia tehtäviä.

Anne esitteli aluksi kuntoutuksen yleisiä toimintamuotoja ja -periaatteita.  Sain kuulla, että kuntoutuksen henkilökunta –Anne, Anu, Liisa ja Rinna-Mari –  järjestävät fysioterapiaa ja toimintaterapiaa sekä yksilöasiakkaille että ryhmille – aina asiakasta kuunnellen ja asiakkaan tarpeiden mukaan. He neuvovat myös apuvälineiden valinnassa ja käytössä. Lisäksi tämä moniammatillinen, kokenut tiimi järjestää päiväkuntoutusta lotille ja sotaveteraaneille. Tällaiseen päiväohjelman järjestämiseen minäkin sain osallistua. Siihen kuului virikkeellistä toimintaa, salitreeniä ja yksilöllistä kuntoutusta, yhteistä ruokailua ja kahvittelua, seurustelua unohtamatta.

Ihailin kuntouttajien työskentelytapaa: rauhallisesti, ystävällisesti ja jokaisen veteraanin yksilönä huomioiden he ohjasivat toimintaa niin kuntosalilla kuin virikekeskustelussakin. Mukana oli koko ajan asiaa ja leppoisaa huumoria. Virikkeellisessä tuokiossa Rinna-Mari sai joukon hiljaisimmankin mukaan keskusteluun ja toimintaan (mm. aistien harjoittaminen oli haasteellista). Juttua riitti miesten jalkahiestä (haju), oopperan sopraanoaarioihin (ääni). Jumppasaliin rakennettiin temppurata, jossa Kirsin komennuksessa humpan tahdissa nostettiin jalkaa, potkittiin palloa, heitettiin hiekkapussia ja kieputettiin keppejä. Anu ja Anne kävivät aina välillä hakemassa jokaisen vuorotellen henkilökohtaiseen täsmäkuntoutukseen.

Tällaisten erilliskurssien lisäksi terapeuttien työsarakaan kuuluvat luonnollisestikin oman talon asukkaiden kuntoutus sekä ulkopuoliset asiakkaat. Myös toiminnan kehittämistä täytyy pitää koko ajan yllä.
Kuntouttajien päiväohjelma näyttää olevan tosi tiukka, mutta kiire ei havaintojeni mukaan heijastunut varsinaiseen henkilökohtaiseen työhön. Jokaista veteraania kohdeltiin vanhana tuttavana etunimellä puhutellen.

Annen tekemä esittelykierros talon eri osastoille täydensi päivän oppimisannin. Oli hyvä TET.

Mari Ruostesaari, Salva ry:n hallituksen jäsen

Kirjoitus on aikaisemmin julkaistu Ilolansanomien Henkilöstölehdessä.